Klädkod hjälper dig välja rätt klädsel

Vi är nog många som undrar vad som egentligen gäller vid olika slags bjudningar och ceremonier. Vad ska man ha för kläder vid vissa tillställningar? Passar det t ex med urtvättade jeans eller en kort, röd och snäv kjol på ett bröllop?

V i ska reda ut begreppen och hjälpa er att förstå dessa regler.

Klädkoderna är uppdelade i fem olika nivåer. I dessa nivåer nämns för det mesta bara mannens klädsel, kvinnan får då anpassa sin klädsel därefter.

Balklänning

Först har vi den formella klädseln.

Det är den allra finaste koden eller nivån, den s k högtidsdräkten. Den består av antingen en frack eller en jackett. Det finns olika modeller att välja på där. Du väljer naturligtvis den du tycker bäst om och trivs i. Till fracken hör frackbyxor i samma färg. Frackskjortan och flugan ska vara vita. Till detta väljer man svarta skor, gärna glänsande lackskor.

Kvinnan ska bära en lång frackklänning. Den får gärna var glittrig men inte alltför urringad. Du kan i princip välja vilken färg du vill, men man brukar säga att man inte ska bära svart, rött eller vitt på ett bröllop. Dina smycken och skor får gärna vara både glittriga och praktfulla.

Sedan har vi halvformell klädsel och här är det smoking som gäller.

Byxorna ska ha samma färg som smokingjackan, dvs svart, mörkblå eller mörkgrå. En skillnad är att du kan bära en vit smokingjacka på sommaren, men då ska byxorna vara svarta. Väljer du väst till kan du välja fritt bland färger och mönster. Midjeband och fluga är så snyggt till smoking. Även här ska skorna vara svarta och skjortan vit.

Här ska kvinnan bära en lång eller kort smokingklänning. Är den kort får den gärna vara lite mer glänsande. Längden på ärmarna är valfri. Här kan du även välja en finare byxdress om du vill.

Den vanligaste koden vi har är mörk kostym.

Svart, mörkblå eller mörkgrå gäller här och det gör även den vita skjortan. Välj gärna en väst till, men kom då ihåg att det är strängt förbjudet att knäppa den nedersta knappen på västen. Här ska du ha antingen fluga eller slips i ett finare material. Även till denna outfit bär du såklart svarta skor.

Kvinnan väljer här en fin klänning med kort ärm. Klänningen får inte gå ovanför knäet. En liten lackväska passar här och du kan även komplettera med hatt och handskar. Här använder vi absolut inte byxdress.

Nu har vi en mer slapp stil, där du har lite mer valmöjligheter, nämligen kavajkoden.

soaked-in-luxury-bardee-dress-eggshellHär kan du välja vilken färg du vill på kavajen. Byxorna ska helst vara i samma färg som kavajen, men det är inget tvång. Västen kan du hoppa över, men sätt på dig slipsen nu. Välj svarta eller bruna skor.

Här kan kvinnan välja en finare klänning med ärm, eller en kjol eller byxa med tillhörande jacka eller kavaj. Även här säger vi nej till byxdressen. Här kan du med fördel använda dina smycken.

Till sist har vi klädkoden som blivit populär de senaste åren ock kommer mer och mer.

Det är den vardagliga klädseln, och den betyder att man har på sig vad man vill.

Man ska såklart inte komma i joggingbyxor och urtvättad t-shirt. Man ska sätta på sig fina härliga kläder i skön och ledig stil. Jag hoppas vi hjälpt er lite om vad dessa koder betyder. Om ni ändå är osäkra på något tycker jag absolut att ni kan fråga värdparet. Alla vill ju att det ska vara en trevlig tillställning där alla trivs och känner sig nöjda och belåtna.

Nu vet du lite mer om vad klädkoder är för något

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *